Τηλέφωνα erunning
Menu

Προϊόντα Running και Training

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω παπούτσια για τρέξιμο?

 

Τη στιγμή που φοράς για πρώτη φορά τα παπούτσια για τρέξιμο που μόλις αγόρασες έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία από τους κραδασμούς.

Το τρέξιμο με παλιά ή φθαρμένα παπούτσια είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τραυματισμών. Τα παπούτσια χάνουν την απορρόφηση κραδασμών και τη σταθερότητά τους με τον καιρό. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψεις είναι να αντικαταστήσεις τα αθλητικά σου μόλις φθαρούν.

Ποιές είναι όμως οι ενδείξεις ότι το παπούτσι σου χρειάζεται αλλαγή;

1. Τα χιλιόμετρα που έχουν «γράψει» είναι πολλά 
Ένας βασικός κανόνας είναι να αντικαθιστάς τα αθλητικά σου κάθε 500-700 χλμ., ανάλογα με το στυλ που τρέχεις, το βάρος σου και την επιφάνεια στην οποία τρέχεις. Οι πιο αδύνατοι δρομείς μπορούν να παίρνουν καινούργια παπούτσια όταν πλησιάζουν τα 650-700 χλμ., ενώ οι υπέρβαροι θα πρέπει να τα αντικαθιστούν κοντά στα 500. Εάν τρέχεις σε δρόμο, θα πρέπει να τα αντικαθιστάς πιο σύντομα απ’ ό,τι αν τρέχεις κυρίως σε διάδρομο. Εάν τα φροντίζεις σωστά, θα μπορείς να τα αντικαθιστάς πιο σπάνια.

2. Νιώθεις πόνο 
Εάν νιώθεις μυϊκή κόπωση, περιοστίτιδα ή πόνο στις αρθρώσεις –ειδικά στα γόνατα–, ίσως φοράς παπούτσια που έχουν χάσει τη στήριξη που παρέχουν. Όταν νιώθεις πόνο και στις δύο πλευρές, για παράδειγμα, και στα δύο γόνατα, αυτό συχνά είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι καινούργια αθλητικά παπούτσια.

3. Δεν περνούν το τεστ της «κάμψης» 
Εάν κρατήσεις τα παπούτσια σου από τις δύο άκρες και τα λυγίσεις, θα πρέπει να είναι σφιχτά. Ένα παλιό παπούτσι ή ένα παπούτσι που δεν έχει τη σωστή στήριξη θα λυγίσει εύκολα.

4. Οι σόλες έχουν φθαρεί 
Μία ένδειξη ότι χρειάζεσαι νέα παπούτσια είναι οι φθαρμένες σόλες. Αυτές διαρκούν περισσότερο από την επένδυση στην απορρόφηση των κραδασμών, οπότε, αν έχουν φθαρεί, είναι σίγουρα καιρός να τα αντικαταστήσεις. Δεν πρέπει ποτέ να τρέχεις με παπούτσια που έχουν φθαρμένες σόλες. 

Extra tip: Κάποιοι ειδικοί συστήνουν να έχεις δύο ζευγάρια παπούτσια για τρέξιμο. Εάν πάρεις ένα καινούργιο ζευγάρι κάπου στη μέση της διάρκειας του παλιού, θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς ως αναφορά για να δεις πότε τα παλιά είναι έτοιμα για αντικατάσταση. Εάν παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά στη στήριξη του πιο καινούργιου ζευγαριού, μάλλον είναι ώρα να αλλάξεις τα παλιά.

  1. Nike RunningNike Running
  2. Adidas RunningAdidas Running
  3. Asics RunningAsics Running
  4. Mizuno RunningMizuno Running
  5. Under Armour RunningUnder Armour Running
  6. Converse-runningConverse-running
Γιατί να προτιμήσω το e-running
Δωρεάν μεταφορικά σε παραγγελίες άνω 70€
Ακυρώσεις παραγγελιών
Ασφάλεια συναλλαγών